Iwona Sobczyńska

Od urodzenia mieszka na warszawskim Śródmieściu, a od 40 lat na Starym Mieście. Działa w Radzie Osiedla Staromiejskiego, w której od września 2016 roku pełni funkcję zastępcy Przewodniczącej Zarządu. Pełnię również funkcję administratora kilku staromiejskich wspólnot mieszkaniowych.

Dzięki licznym spotkaniom z Mieszkańcami Starego i Nowego Miasta oraz Mariensztatu poznaje problemy, z jakimi się oni borykają. Jest to starzejąca się infrastruktura budynków i jednoczesny brak wystarczających środków na remonty. Taki stan rzeczy powoduje degradację architektury tej wyjątkowej i zabytkowej części Warszawy. Problemem dla mieszkańców Śródmieścia jest też organizacja ruchu i brak miejsc parkingowych, do których dostęp jest w znacznej mierze ograniczony – nawet dla osób niepełnosprawnych. Jako radna osiedla wielokrotnie podnosiła te kwestie, pomijane przez dotychczasowe władze Warszawy. Żeby to zmienić, startuje po mandat radnej Dzielnicy Śródmieście.

Mieszka przy ul. Szeroki Dunaj.