Urszula Niemierska

Urszula Niemirska, warszawianka z krwi i kości. Dzieciństwo spędziła na Muranowie południowo-zachodnim, Wola. W dorosłym życiu mieszka na Nowolipkach w Śródmieściu.

Od zawsze fascynowała ją architektura Muranowa powstałego po wojnie. W 2016 r. stworzyła stronę Foto Muranów na Facebooku, która zawiera ogromną kolekcję zdjęć z różnych czasów istnienia osiedla. Można znaleźć tu fotografie przedwojennej Dzielnicy Północnej, okresu Getta i jego likwidacji, budowy nowego Muranowa, jak i bieżące zrobione przez Urszulę. Obecnie kolekcja liczy ponad 530 zdjęć i nadal się powiększa. Strona Foto Muranów ma ponad 2.200 obserwatorów i świetne recenzje.

Drugą pasją Urszuli jest chęć poznania mieszkańców Muranowa. W 2005 r. wraz z koleżanką stworzyła na gazeta.pl forum Muranów. To był początek bliskich kontaktów z osobami, które tu mieszkają lub mieszkały kiedyś. Obecnie grupa funkcjonuje na Facebooku pod nazwą Forum Muranów, Urszula jest jej założycielką i adminką.  Ta muranowska grupa liczy ponad 7.400 osób. Tu jak w soczewce widać życie osiedla. Jedni interesują się inwestycjami i planami, drudzy piszą o problemach z infrastrukturą drogową i parkowaniem, inni pytają o sklepy i usługi na Muranowie. Urszula wspiera medialnie wszystkie inicjatywy skierowane do mieszkańców, zarówno starszych i młodszych, które oferują bezpłatnie ciekawe zajęcia, spotkania, pikniki. Urszula promuje muranowskich społeczników, współpracuje z Radą Osiedla. Dzięki Forum Muranów mieszkańcy szybciej mogą się dowiedzieć co ciekawego dzieje się na ich osiedlu.

Grupa jest opiniotwórcza, wyrażane tu zdanie mieszkańców jest brane pod uwagę przy różnego rodzaju decyzjach. Grupa Forum Muranów jest polecana przez Facebooka, bo mimo gorących dyskusji, internetowi hejterzy i trolle nie mają tu wstępu. Urszula była w grupie założycielskiej stowarzyszenia Stacja Muranów i przez jakiś czas wiceprezesem. Jej pomysłem jest wykorzystanie ścian zapuszczonych muranowskich bram na murale. Obecnie mural Esperanto-Zamenhofa w bramie Nowolipki 4, jest atrakcją turystyczną. Urszula Niemirska z wykształcenia jest dekoratorką, projektantką wnętrz.

Prywatnie jest żoną aktora Andrzeja Niemirskiego i mamą Natalii i Tomasza. Domownikami są również 2 koty. Pasjonuje się podróżami, żeglarstwem i łowieniem ryb.