Okręg 3

Okręg 3 to rejon Rady Osiedla Centrum i Rady Osiedla Koszyki. Stąd na liście wyborczej Bezpartyjnych Samorządowców znajdą Państwo naszych przedstawicieli społecznie działających w tych radach, z przewodniczącymi Ewą Czerwińska (Koszyki) i Andrzejem Rokicińskim (Centrum). Są też przedstawiciele innych lokalnych organizacji, jak Ernest Kolk ze Stowarzyszenia Mieszkańców i Użytkowników Ściany Wschodniej.

Rejon Koszyków i Centrum to sam środek Warszawy i centrum Polski. Niestety, nie ułatwia to życia osobom tu mieszkającym. Zwłaszcza, że znaczna ich cześć to ludzie starsi. Ruch samochodowy, brak zieleni, hałas to jedno. Drugie to, że tutaj najbardziej dała się we znaki mieszkańcom dzika reprywatyzacja skutkująca czyszczeniem kamienic.

Dla władz Warszawy i radnych z obydwu rządzących partii politycznych to teren inwestycji na najdroższych w Polsce gruntach. Bez liczenia się z mieszkańcami. Dlatego dotychczas nie ma tu planów miejscowych, a te punktowo wprowadzone nie liczą się ze zdaniem lokalnej społeczności. Najlepszym przykładem są wieżowce na rogu ulic Emilii Plater i Nowogrodzkiej, przegłosowywane wspólnie przez radnych PO i PiS mimo zgodnego sprzeciwu wszystkich lokalnych grup i organizacji.

Być może dlatego tutaj właśnie lokalna społeczność trzyma się razem, bo tylko dzięki temu może być słyszalna. Symbolem tej społeczności jest radna Ewa Czerwińska, poświęcająca czas dla każdego, kto potrzebuje pomocy. W sprawach mieszkaniowych, społecznych, obronie zieleni, klubów sportowych, walce z hałasem i innych. I przede wszystkim walce z dziką reprywatyzacją i ochroną lokatorów przed jej skutkami.

Oczywiście radna Czerwińska sama niewiele by zdziałała, gdyby nie liczna grupa osób mocno zaangażowanych i działających cały czas dla lokalnej społeczności. Poniżej prezentujemy listę Bezpartyjnych Samorządowców, drużynę siedmiu osób (tylko tyle może być na liście) z licznej grupy od lat pracujących dla naszego wspólnego dobra Mieszkańców Śródmieścia.

Nasze motto – „Słuchamy uważnie, działamy skutecznie”.