Piotr Wojtaś

Urodził się w Wałbrzychu, mieszkał w wielu miastach, aż w końcu trafił do Warszawy, gdzie mieszka od 30 lat. Jest absolwentem Politechniki Warszawskiej oraz posiada tytuł MBA uzyskany na Akademii Leona Koźmińskiego. Prowadził własną rodzinną firmę a później zdobywał doświadczenie zawodowe w dużych firmach krajowych i zagranicznych. Obecnie jest zatrudniony na stanowisku Dyrektora ds. Realizacji w spółce Polimex Energetyka.

Na Powiśle los skierował go 7 lat temu. Od razu pokochał tę dzielnicę i rozpoczął przyśpieszoną integrację z otoczeniem. Od 6 lat działa społecznie, żywo interesuje się problemami Dzielnicy Śródmieście a w szczególności Powiśla. Jako członek Rady Nadzorczej SBM Powiśle oraz członek lokalnego Komitetu Domowego jest na bieżąco zorientowany w problemach oraz potrzebach sąsiadów – Mieszkańców Śródmieścia. Lubi ich słuchać i cieszy się, jeśli choć trochę może pomóc. Jako Radny Dzielnicy Śródmieście będzie mógł zrobić jeszcze więcej.

Jako miłośnikowi uroków Naszej Dzielnicy nie podoba mu się sposób, w jaki inwestorzy i deweloperzy, kierując się maksymalizacją zysków, ingerują w krajobraz i wypracowaną latami kulturę Naszej Dzielnicy. Robi się ciasno, głośno i brzydko. Brak jest komunikacji z rdzennymi mieszkańcami, a przecież można się porozumieć. Jest przekonany, że może pomóc. Jako żeglarz z długoletnim stażem, kocha wodę i tu również chciałby przyczynić się do lepszego, ekologicznego i przyjaznego mieszkańcom Powiśla wykorzystania Wisły i jej brzegów.