Maciej Orczykowski

Ma 37 lat i od urodzenia mieszka na Warszawskim Powiślu. Tu uczęszczał do podstawówki oraz należał do lokalnego środowiska harcerskiego. Wieloletni instruktor ZHR.  Obecnie prowadzi własną agencję eventowa. Jako mieszkaniec komunalny zarządza i administruje kamienicą przy ul. Solec 20a, a od dwóch lat jest Przewodniczącym Rady Osiedla Powiśle – Solec. Prywatnie żonaty, ojciec trójki dzieci – Zosi, Tymka i Antka. Jego pasja to żegluga zarówno ta śródlądowa jak i morska. W 2012 r. został laureatem III nagrody „Rejs Roku”. Jako przyszły Radny Dzielnicy Śródmieście chciałbym szczególnie zadbać o mieszkańców komunalnych, którzy bardzo często są traktowani przez wspólnoty jako mieszkańcy drugiej kategorii. Zadbać o usunięcie wszelkich wad prawnych (roszczeń , problemów z granicami działek) aby umożliwić późniejszy wykup mieszkania przez ich długoletnich najemców komunalnych. Ponadto, działać na rzecz normalnego życia na Powiślu poprzez wydzielenie specjalnych stref parkowania wyłącznie dla mieszkańców oraz uporządkowania tematu uciążliwości bulwarów wiślanych.