Okręg 1

Okręg wyborczy numer 1 obejmuje południe Śródmieścia, rejony Ujazdowa i Oś Stanisławowską, Oleandry, czy ul. Mokotowską i Plac Konstytucji. Jest to dość zróżnicowany teren. Mamy zaciszne osiedle Szwoleżerów, piękne okolice Marszałkowskiej z placem Zbawiciela i tętniącą życiem halę Koszyki. Teren przecina mająca duży wpływ na przestrzeń Południowego Śródmieścia Trasa Łazienkowska. Ostatnie zawirowania związane z jej nazwą nie są tak uciążliwe dla mieszkańców, jak codzienny szum i hałas dziesiątek tysięcy samochodów, ciężarówek i autobusów nią przejeżdżających. Jako kandydaci do rady dzielnicy, wspierani i wspierający naszych kandydatów do rady miasta i innych organów samorządowych chcemy doprowadzić do jak największego wyciszenia tej trasy. Działania takie prowadzone są już przez Radę Osiedla Powiśle-Solec, w której Przewodniczącym Zarządu jest kandydujący w tym okręgu Andrzej Suliga. Wierzy, że wspólny głos mieszkańców w wyborach samorządowych oddany na niego, pomoże w walce o ciszę w naszej okolicy.

Każdy z kandydatów z „drużyny” Bezpartyjnych Samorządowców pragnie coś wnieść dla swojego otoczenia.

Jan Zygmunt Hryniewicz, mieszkający przy ul. A. Suligowskiego, chce rewitalizacji swojego osiedla i  budowy placu zabaw dla dzieci na podwórku.

Irmina Pałczyńska jako członek Rady Osiedla Koszyki wspiera działania mieszkańców swoich bloków przy ul. Waryńskiego, mając na względzie problemy okolicy z osobami leczącymi się na Nowowiejskiej i przesiadującymi na placu Politechniki.

Szymon Gebert, dawniej pracujący z osobami bezdomnymi i uchodźcami na Bałkanach, wspiera Mieszkańców Śródmieścia w odpartyjnieniu lokalnych samorządów, by zamiast zajmować się grami politycznymi, skupili się na mieszkańcach.

Poniżej prezentujemy poszczególnych kandydatów z naszej listy. Do zobaczenia przy urnach 21. października!